«…СПИТАЙ СЕБЕ , ДИТИНО, ХТО ТИ Є, І В СЕРЦІ ОБІЗВЕТЬСЯ РІДНА МОВА…» АБО ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ В ДНЗ№13 «БЕРІЗКА»

Україна сьогодення починається з кожного з нас : з родовідних вузликів, зав’язаних у пам’ять роду і народу,  і з міцного сузір’я  нерозривності поколінь, з рідної  материнської, солов’їної мови, з дитячого  садочка, з родини…


«… Спалахнула свічечка ніжним полум’ям…

Підійдіть, погрійтеся кому холодно…» – ,  так розпочалася родинна світлиця у  ДНЗ №13 «Берізка» з  нагоди святкування Дня української писемності та мови,  де всіх небайдужих зібрала свічечка тепла і любові, пошани до рідного слова, до мови материнської .

Вітальним словом відкрив родинну світлицю з нагоди  свята  Дня української писемності та мови    голова піклувальної ради ДНЗ Лєонтьєв В.І., звертаючись  до  діток , гостей, батьків, щиро подякувавши за  рідне слово , що звучить   у стінах  рідного садочка.

Родинну світлицю з нагоди  вшанування  мови, зворушливо  вели  творчі , відповідальні педагоги – садівниці Колесник А.В., Божок Т.Г. .

Справжнім подарунком  для всіх  була зустріч   з  Тетяною Анатоліївною Винник — громадським діячем, письменницею, журналісткою, перекладачем і  давнім щирим другом  нашого садочка.  Вперше до  закладу завітала  завідуюча сектору бібліотеки читального залу  НДУ ім..М.Гоголя Левченко Ірина Олександрівна,  господарка великої  Гоголівської бібліотеки , де зовсім недавно побували   старші дошкільники садочка разом з  улюбленими вихователями і отримали море  незабутніх вражень.

Тетяна Анатоліївна  сердечно, щиро спілкувалася з дітьми, батьками, педагогами. Пригадався  всім  присутнім цьогорічний Міжнародний фестиваль інтеграції слова у сучасному арт-просторі «Lytavry»,  ділилися враженнями про   перебування у нас на гостині  прекрасної письменниці Галини Ткачук,  Анатолія Качана.  Тетяна Анатоліївна  подарувала садочку цікаві  дитячі книги, а ще пригодницькі журнали  «Крилаті»   ,  з щирими  побажаннями  берегти,  як найбільшу родову цінність  –  рідну мову.

Вихователі, велика батьківська родина, вихованці  середніх , молодших  та старшої групи   мали   щасливу можливість   доторкнутися сьогодні душею і серцем  до невмирущої поезії  українських класиків, сучасних поетів, прочитати улюблені рядочки поетичних творів , прийняти участь у конкурсі   «Кращих поціновувачів  поетичного слова» і отримати нагороди – медалі.  Діти залюбки  співали пісні про  Україну, про родину.  Вони відчули красу і велич рідного слова через «Прислівниковий передзвін» , що лунав  і  закликав до змагань всю   батьківську родину  і гостину. Сьогодні  звучали приказки , образні порівняння про красу рідної мови, щирого слова. Старші дошкільники,   під керівництвом вихователів Колесник А.В., Божок Т.Г., подарували  всім  чудову гумористичну інсценівку  «Борщ» і довели , що   ця  найпопулярніша страва українців, куди краща  за якісь там «Щі»!

Підходила до завершення  ця тепла родинна зустріч , де звучало задушевне слово, пошана до рідної  калинової мови, де зігріла всіх  теплом  чарівна свічечка. На згадку  дорогі гості отримали  ніжні  маленькі розмальовані підсвічники з пелюстком свічечки, які  виготовлялися  старшими дошкільниками  під керівництвом народного майстра Світлани Старостенко.  Слова подяки і побажання нових  теплих  зустрічей, звучали  від  вдячної батьківської родини , від педагогів, від діток для наших дорогих  гостей.

Нехай цей День залишиться ще однією прекрасною сторінкою  у житті  наших  діток.

Берегти її, плекати

будем всюди й повсякчас,

бо ж єдина так, як мати,

Мова в кожного із нас!

Завідувач ДНЗ №13     Н.М.Примушко