«ОЙ,  СПЕЧЕМ МИ КАЛИТУ КРАСНУ! І БУДЕМО ЇЇ КУСАТИ І ГОРЯ НЕ ЗНАТИ!» АБО АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ В ДНЗ №13 «БЕРІЗКА»          

 

13 грудня  зібрало  малечу  у незвичайній , особливо прибраній світлиці  на свято  Калити, вшанування  Андрія Первозванного.  Тут і хлопці, і дівчата   зібралися на гостину, щоб  обряди  шанувати, цікаве дізнатися про пісні страви, про Калиту, як її випікали, як колись хлопці і дівчата це величне свято святкували, як в ігри веселі грали, Калиту кусали, як гадали, як  судженого  виглядали та грудневе сонце шанували.

Ось і наші дошкільнята з радістю і кукурудзу  господині  лущити допомагали, як колись було , і курей поскубли, і жартівливої веселої пісні заспівали під супровід  музичних  інструментів  (музичний керівник Нагорна І.В.). Особливо весело  сприймалася  гра з Калитою, де Андрій Миколайович (наш двірник), був  в ролі  пана Калитинського, а хлопчаки – в  ролі пана Коцюбинського. Під оплески  дівчаток хлопчаки  намагалися  вкусити  смачну духмяну Калиту і отримували  намащеним квачем  «міточку». Ото сміху було ! Та нагорода –  смачний шматочок  ясного сонечка – Калити.

Особливо  дітям сподобалося смакувати  пісними варениками з вишнями, які вони  приготували самі разом з господинями (вихователі Парубець Н.Г., Брикаліна Н.М., Гавриляко Ю.В.,Третяк О.Д.)

Сьогоднішнє свято  – незвичайне, бо  на Андріївських вечорницях  ми  ще й щиро вітали  всіх маленьких Андрійків  і  нашого  козака – Андрія Миколайовича.

Шануймо ж рідне, наше  українське справжнє і колоритне свято, звичаї і обряди, що прийшло до нас  з прадавніх часів. Любімо і передаваймо ту любов  щиро дітям нашим.

Завідувач ДНЗ №13                 Н.М.Примушко