Бабусина світлиця

Старша  група №1

«Бабусина світлиця»

 

Вихователі: Куранда Ірина Володимирівна, Штахура Римма Миколаївна

 

Помічник вихователяСердюк Юлія Володимирівна

 

Наше кредо:

“Вже так давним-двано ведеться,

Що наш садок гостинним зветься.

Традиції бабусь, дідів ми вмієм шанувати

І хлібом-сіллю всю гостину зустрічати .

Н.М.Примушко

 

Напрямок роботи:

Світлиця бабусі” – пальчиків вправних

Кличе малят працелюбних і гарних!

Їх садівниця добра чекає,

Все, що уміє, щиро навчає.

З прадавніх часів ваші мама і тата

Знали ремесел дуже багато:

Шили і пряли, ткали й ліпили

І діток маленьких майстерності вчили

Того, що вмієш – на плечах не носити,

Вмілому, дітки, легше прожити.

 

У “Бабусиній світлиці” змайстрована батьківською родиною піч, і вона ніби справжня, аж смак вареників відчувається в кімнаті.  Є ще й припічок, вишиванки, хустки та жіночі прикраси.

Щедра “Бабусина світлиця” на український посуд із різних регіонів України,  керамічні вироби гончарів, дерев’яні іграшки, експонати – прядка, рубель, Бабусина скриня, праска, капці, колиска.

“Бабусина світлиця” уквітчана вишиванками, рушниками з Ніжинщини та Полтавщини.  «А над Ніжином, погляньте, а над світом українським вишивка цвіте». Про кожну річ зібраний довідковий матеріал, який може покликати до цікавого, нового – розповіді про речі, історію їх виникнення.

Саме тут діти отримують  перші знання про народні звичаї та обряди, декоративно – вжиткове мистецтво, українські національні костюми та прикраси. Віднедавна створена експозиція «Подаруй мені, мамо, хустину», «Ой, візьму намистечка разочок!»

Ви поринете у світ високої культури українського народу, споконвічне прагнення до краси, традиції, обряди,  звичаї, чудові вишиванки, квітчаті  хустки, ніжні витинанки, жіночі прикраси, різьблені, дерев’яні речі.

Різномаїття керамічних виробів містять у собі могутній ідейно – моральний, художньо – естетичний потенціал рідного народу та повернуть Вас у минуле нашої держави.

 

У “Бабусиній світлиці” малюки зможуть   здобути та поглибити знання про предмети українського національного побуту, інтер’єр та  житла в Україні, різні види народних ремесел, як  складового культури українського народу, закохатися в землю, на якій зростають.

“Вже так давним – давно ведеться,

Що наш садок гостинним зветься.

Традиції бабусь, дідів ми вмієм шанувати

І хлібом – сіллю всю гостину зустрічати…”

Н.Примушко

Особливу увагу тут приділяють українській національній кухні.  Вас пригостять смачними українськими стравами: варениками, пампушками, галушками, узваром. Усе це подається в красивому глиняному посуді, що стоїть у справжніх мисниках. А ще навчать готувати все це. Дітям буде дуже цікаво!

І в будні, і в свята “Бабусина світлиця” гостинно приймає і радує дітей, аби змогли долучитися до культури свого народу, відчути гордість за рідну країну, відчути себе справжніми патріотами, усвідомити, що Ви – УКРАЇНЦІ!

Завантажити буклет(*.pdf)