«САДОЧОК МІЙ, МОЯ ДОРОГОЦІННА  …»С.РУСОВА ДО 163й – РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯСОФІЇ РУСОВОЇ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ …

 

Сьогодні ,18 лютого , вся прогресивна громадськість відзначає 163-річчя від дня народження представниці української культури, державного і громадського діяча, письменниці, вченого педагога, автора Концепції національного дитячого садка, але перед усім – великої патріотки України, яка поряд з М.Грушевським, Л.Українкою, М.Драгомановим уособлює в собі воістину хресний шлях до незалежності і соборності України.

Ім‘я Софії близьке і дороге нам, педагогам ДНЗ №13 «Берізка» , нашим дітям,батькам,бо  ось уже 25 років   ми працюємо за її Концепцією,черпаємо невмирущі знання   її золотих праць.

В стінах  нашого садочка живуть, діють, спрацьовують принципи національного дошкільного закладу, про який так мріяла   Софія Русова – педагог світового рівня, дорога наша землячка, що палко усвідомлювала ідею національної освіти і сприяла реформуванню української системи на основі найсучасніших наукових досягнень.

Ось портрет  Софії ,прибраний жовто-блакитними    квітами, вибрані твори її праць,досягнення творчої групи  педагогів нашого закладу,що  йдуть стежками Великої просвітительки… Ніжний промінчик свічечки  ми запалили в пам’ять  про   патріотку разом з дітьми , пригадали де народилася Софія,послухали  розповіді  сучасників з Олешні, переглядаючи документальні кадри.

 Це був  не просто святковий Тематичний день та  педагогічні читання, це було «живе» спілкування з найповажнішою, найбільш світлою вченою – Софією Русовою , де йшло жваве обговорення думок, поглядів Великої просвітительки, тлумачення окремих висловів щодо національного виховання дитини, виховання в родині і т.д. Абсолютно всі думки приймалися, панувала творча, невимушена атмосфера змагань: «Хто ж знає більше?!» про захоплення Софії Русової, про перший дитячий садок на Україні, про її непростий життєвий шлях, як науковця, громадського діяча по невмирущих творах «Дошкільне виховання», «У дитячому садку», «В оборону казки» і т.д.

Ось  так  ми  спільно намагалися  осягнути і зрозуміти сутність її життєвого кредо, сформульованого ще на початку минулого століття: «В житті кожної шляхетної людини має світити велика ясна зірка, щаслива доля рідного народу». Це для неї діти  гурту пісні  «Срібний гомін» яскраво виконали  чудову пісню «Українські козаки», не відставали і дівчатка ,даруючи  весняний танок з мімозами. Наші дошкільнята знають ,що шанувала Софія великого  композитора  М.Лисенка, його  творчість,  із цієї нагоди діти театралізованої студії «Телесик» подарували  музично-театральну виставу  «Коза-Дереза». Велике, квіткове «Серце любові»   для  Софії  створили   дошкільнята  разом з  педагогами   в знак вдячності  за  «Колиску Дитинства,Колиску Любові», в якій вони зростають і виховуються.

Завідувач ДНЗ №13   Н.М.Примушко